Сподели ако ти беше полезно!

E-commerce-2015
Електронната търговия в България става все по-популярна с всяка изминала година, което кaра все повече малки и средни  предприятия да ориентират по- голям ресурс в развитието на свой собствен онлайн магазин. Развитието на онлайн търговията се потвърждава и от цифрите. Според НСИ делът на електронната търговия в България нараства с всяка изминала година с  по 20 %. Според Статистическата агенция на Европейския съюз българинът пазарува най-малко онлайн от всички други граждани на съюза.  Това означава, че има още много потенциал и свободни нисши в българският онлайн пазар.
В тази статия ще ви споделим последните тенденции в създаването на онлайн магазини, за да се ориентирате правилно в избора на пазарен сегмент, качество и функционалност на изработка на електронният магазин, канали за рекламирането му, плащане, клиентско обслужване, доставка и др.
При избора на пазарен сегмент, който да обслужвате с вашия електронен магазин стана тенденция в малките нисшови магазини, които обслужват специфични пазари или сайтове, на които се предлагат дори само  по един продукт.  Фокусирайте се в пазарна ниша, която има голям потенциал и ще съществува поне 5-10 години, за да оправдаете известията.
Като заговорихме за инвестицията за изработка на онлайн магазин тук пазара предлага много възможности. Добре завършените проекти от към качество на изработка, дизайн и функционалности започват на цени от 1400 лева  и стигат до няколко 10-ки хиляди. Но на пазара може да намерите предложения за изработка на електронни магазини, по-опростени откъм дизайн и функционалности и на цени от 500 лева  нагоре, които са предназначени за микро предприятия или търговци.  Тук съветът ни е без значение какъв е вашият бюджет да изисквате да ви бъде показано предварително какво ще получите за парите, които ще похарчите.
Незабравяйте да планирате вашата рекламна стратегия за реализация на вашия онлайн магазин. Тъй като затова ви е необходима цялостна стратегия,  тук ви съветваме ако не може да си позволите наемането на високо квалифицират експерт в екипа ви, да се свържете с професионална уеб маркетинг агенция, която да обслужва и реализира различните ви рекламни кампании. Вместо да наемете експерт в екипа си за заплата най-често над 2000 лева месечно,  бихте могли да ангажирате агенция, която ще ви свърши много по-качествена работа на по-изгодна цена. Често съветваме клиенти, които не могат да си позволят обслужването на рекламните си кампании от уеб маркетинг агенция да наемат експерт, който да им проведе еднократно базово обучение, въз основа на което те да развият дейността си във фирмата.
Възможности за онлайн разплащания-В България се работи все още основно чрез наложен платеж, но разбира се в зависимост от продуктите, които предлагате, методите на доставка и др. може да предложите електронно разплащане, банков превод, плащане с дебитна карта,  sms и др. Съветвайте се с агенцията, с която работите какъв да бъде вашия избор и знайте че винаги впоследствие може да добавите и още варианти за разплащане.
Доставката-Тук ви съветваме да съберете максимално много оферти от максимално много фирми и да претеглите според това кое ще е най-удобно на клиентите от гледна точка на цена, време за доставка и гаранции при доставката. Нека цената на доставка да не увеличава значително цялостната цена на поръчката. Включете и някаква минимална цена на поръчка на база, на която да може да предложите и безплатна доставка.
Обслужване – думата обслужване на клиенти в България е все още доста непозната фраза. Истината е, че може да имате най-качествените продукти на добра цена, но обслужването на клиента е много повече от черешката на тортата. Всъщност това е нещото, което кара потребителя да си купи от вас отново и отново. Съветваме вида се консултирате с експерт в електронна търговия, който ще може да ви обучи в правилната последователност от действия при обслужването на клиенти онлайн, за да останат с положително впечатление от вашия бизнес и да си купят отново от вас.
В заключение искаме да ви поканим да се свържете с екипа ни за една безплатна консултация, в която ще можем да набележим най-важните точки как да развиете вашия онлайн магазин, за да продавате повече още от следващия месец.
Надяваме се, че бяхме полезни. Пожелаваме ви успешни продажби.

Сподели ако ти беше полезно!