Сподели ако ти беше полезно!

Лоши практики в Google SEO оптимизацията (Black Hat SEO) и как да бъдат избегнати – съвети от екипът на BeMedio. Google SEO оптимизацията без съмнение е един от най – успешните начини за увеличава не на продажбите и трафика на сайт. Това е и причината да бъдат полагани толкова много усилия в тази област от собствениците на сайтове. Google SEO оптимизацията обаче е нож с две остриета и при провеждането на определени лоши и забранени практики може да доведе до премахване на сайта ви от Google резултатите.

В тази статия искаме да ви споделим за неприятната ситуация на наши клиенти, които ни потърсиха за помощ след като сайтът им вече е бил премахнат и деиндексиран от Google, за да не попаднете и вие в подобна.

Сайтът ми е премахнат от Google

Google SEO оптимизацията е продължителен процес, който включва всекидневни дейности по даден уебсайт, за да бъде успешен. Изискват се знания, опит и професионални инструменти за SEO анализ, вследствие на което Google SEO оптимизацията на професионално ниво не е евтина услуга. Много често срещано явление от страна на българските собственици на сайтове е да не искат да инвестират в Google SEO оптимизация или по – точно казано – да плащат за професионално извършена услуга. Когато започнат да се търсят алтернативи много често се случва да попаднат на хора, които обещават нереално кратки срокове за изпълнение на оптимизацията и изключително ниски цени. Обикновено след тяхната “работа по сайта” ефект няма, но в някои случаи ефекта е премахването на сайта от Google резултатите.

За да бъде премахнат и деиндексиран сайт от Google са били извършвани забранени от търсачката методи и похвати за SEO оптимизация. В професионалните среди това се нарича Black Hat SEO. Google от самото си създаване цели изкореняването на тези практики, за да може потребителите да получават резултати, които са максимално релевантни на извършеното търсене.

По – голямата част от забранените техники и похвати за Black Hat SEO, които имате възможност да намерите в следващите абзаци не са често срещана практики, но платеният link building прави изключение. Това е все още един от най – разпространените методи за Black Hat SEO поради, което Google предприема най – строгите си мерки срещу него.

Какво е представлява Google Black Hat SEO?

Google Black Hat SEO е съвкупност от забранени практики в областта на оптимизацията за търсещи машини, които в редки случаи могат да доведат до подобряване на класирането на сайт в страницата с резултатите (SERP). Тези практики са против правилата за използване на търсещите машини и може да доведе до деиндексирането на сайта. Списък на тактики и стратегии, използвани за Google Black Hat SEO се наказват серизно от Google (и останалите търсачки) и пълният им списък имате възможност да намерите в Google Webmasters документацията.

SEO дейностите, които извършвам на сайта си насочени ли са към потребителите ми или целят единствено подобряване на органичното класиране? Това е въпросът, който ще ви отговори дали SEO дейностите, които извършвате по сайта си са позволени и одобрени от Google. Ако не подобрявате преживяването на потребителите на сайта си SEO оптимизацията ви е обречена на провал и може да бъдете наказани от Google.

Лоши практики в Google SEO оптимизацията

Купуването на линкове

Купуването на линкове за Google SEO оптимизация има някои безспорни предимства за купувача. На първо място е много лесно. След като сделката е направена, не е необходимо да се занимавате с качеството на съдържанието на сайта си. На второ място линковете все още са един от главните фактори за подобряване на органичното класиране в Google. Тези две причини са достатъчно силна мотивация за много хора да продължават да си купуват линкове, но в последните години няма случай, когато да не бъдат предприети действия срещу сайтовете използвали този метод. Добрата новина за интернет е, че тази лоша практика се наказва по най – суровият възможен начин – премахването на сайта от Google.

Купуването на линкове означава домейнът на вашият сайт, като хипервръзка да бъде поставен в други сайтове. В повечето случаи линкът ви е поставен на сайт с изключително лоша репутация и вече премахнат от Google, направен само за тази цел – да бъде “ферма” или “кошер” за линкове. Тази практика никога не води до подобряването на оптимизацията на вашият сайт, а ако имате над определен брой подобни линкове следва наказание от Google.  

Спам коментарите

Спам коментари са предназначени да се създават безплатни препратки и линкове. Връзки придобити по този начин са 100% “Nofollow” и нямат никакво значение за Google SEO оптимизацията. Тази зловредна и неприятна за всички практика е истинска загуба на време за всички, които я практикуват, както и голям риск разбира се. Въпреки това, в момента тя е една от най-популярните Black SEO техники. Ако вашият блог е отворен за коментиране, без да се контролира тяхното качество, рано или късно ще да получите спам коментари, които ще оставят негативно впечатление на потребителите.

Дублираното съдържание

Както подсказва името, дублираното съдържание се свързва с добре познатият на всички начин за създаване на текст чрез копиране и поставяне. Google, както и останалите търсещи машини предпочитат уникално съдържание, което е полезно и значимо за потребителите на сайта и не е написано само за SEO опптимизация. Дублираното съдържание на различни домейни е една от най – лошите Black Hat SEO техники и бива сериозно наказвана от Google и другите търсещи машини. Дублирано съдържание на един домейн не се наказва толкова сериозно, защото това е обикновено е знак за липса на знания или небрежност, но е добра практика да бъде избягвано.

Прекомерно използване на ключови думи

Тази добре позната Black SEO техника беше широко използвана (и все още е често срещана) в миналото. Използваше се, защото даваше резултати и не беше забранена от Google. В момента прекомерното използване на ключови думи в дадена публикация или страница на сайта ви няма да подобри органичното ви класиране по никакъв начин, а само рискувате да си навлечете наказание от Google.

Как да предпазите сайта си от наказания от Google?

Google SEO оптимизацията е процес в който няма ясни напътствия кое и как да се направи. Ако сами оптимизирате своят сайт за Google винаги се стремете действията, които предприемате да бъдат насочени към подобряване преживяването на клиентите ви на сайта. Следете последните новости в областта на Google SEO оптимизацията от достоверни източници и избягвайте забранените практики написани по – горе в тази статия.

Ако смятате, че нямате необходимите знания, умения или време сами да оптимизирате сайта си за Google се доверете на професионалсти в тази област, за да не бъдете неприятно изненадани.

Ние от Дигитална Агенция BeMedio сме маркетинг специалисти, които се грижим за цялостното присъствие на нашите клиенти в онлайн пространството. Зад гърба си имаме над 5 години опит в Google SEO оптимизацията, които успешно прилагаме за постигането на целите на нашите клиенти. Клиентите ни търсят също за поддръжка на профилите им в социалните мрежи: Facebook поддръжка и Instagram поддръжка.

Сподели ако ти беше полезно!

Последни епизоди
Създаване на Facebook реклама за трафик
20 процента текст в банер или снимка - Facebook overlay tool
Създаване на Facebook реклама за продажба на продукт или услуга
Facebook Pixel - инсталация на фейсбук пиксел и къстъм ивенти
Създаване на Фейсбук Аудитории - Facebook audiences
Създаване на профил в Facebook ads Manager
Създаване на Facebook реклама - (video 1)
Свързване на Facebook и Instagram бизнес страници | ВИДЕО
Instagram функции, които не са за пропускане