Сподели ако ти беше полезно!

 Използвайте данните за контакт ако желаете консултация във връзка създаване на facebook рекламна кампания!

Google-Adwords-Vs.-Facebook-Ads-e-Intelligence-Infographic1

Ежедневно на имейла ни постъпват запитвания от наши клиенти, чудещи се къде да инвестират най-ефективно рекламният си бюджет. Често малките онлайн и офлайн бизнеси стартират с реклама във Facebook  или Google Adwords. Много пъти след  увеличаване на бизнеса и рекламния бюджет фирмите прибягват до рекламиране и в други български и международни рекламни мрежи, където изискванията за инвестиран рекламен бюджет са по-големи.
Целта на тази публикация е да споделим с вас част от плюсовете и минусите да рекламирате на едно или друго място.

Facebook  или Google Adwords според продукта, който предлагам?

Истината е, че Google търсачката се използва търсене на продукти и услуги, тоест клиентът вече има нагласата да прочете повече за дадена промоция на търсения от него продукт или услуга. От друга страна при публикуването на Facebook реклама потенциалният клиент бива привлечен от вашата реклама и така той забравя, за това което е правил и прехвърля вниманието си към това, което рекламирате. Понякога точно тази емоционалност при срещане на някаква оферта, която са видели случайно, кара доста често потребителите да правят емоционални покупки. По-потребителско ориентираните продукти се рекламират във Facebook  и Google  в подходяща според бюджета ви комбинация, а по-бизнес продуктите и услугите чрез Google и разбира се правилото си има и изключения. Тествайте и ще видите кое работи най-добре за вас.

Какъв визуален тип Facebook или Google реклама да избера?

Като цяло във Facebook рекламите са по-визуален тип с изключение на постовете, които също могат да се рекламират. В Google те са текстови в така наречената Google Search Network и банери (текст, снимка или видео) в рекламната им мрежа, разпространена в техните милиони партньорски сайтове. В Google с голяма ефективност са рекламите в тяхната търсачка, които излизат като спонсорирани резултати, защото отговарят с доста голяма точност на това, което търси клиента, а във facabook с голяма ефективност са спонсорираните реклами в дясната част от сайта. Последните две години след промяната в платформата на Facebook много популярно стана и спонсорирането на публикации от Facebook страниците за привличане на допълнителни читатели. Друго интересно в последната година станаха видео рекламите от рекламната мрежа на Google в YouTube. Разбира се за този тип видео реклами е необходимо да направите специален рекламен клип, който да се показва като рекламно съобщение.

CPC (cost per click) или CPM (cost per 1000 impressions) реклама?

Когато избирате рекламна мрежа без значение дали е Facebook ad network, Google Adwords или друга рекламна мрежа, е хубаво да сте наясно дали предлагат и двете опции. Защо? Това е така, защото силно препоръчваме, когато реализирате вашата рекламна кампания за даден продукт или услуга за пръв път, да тествате чрез CPC реклама, защото тогава ще знаете колко ще платите за клик. След известно време, когато тествате рекламата за седмица примерно вие ще имате достатъчно събрана информация за това каква успеваемост имате с дадените банери, тоест на колко виждания на даден банер имате клик. След това ще може да преминете на CPM реклама, тъй като може да установите колко ще ви струва даден клик въз основа на брой показвания на рекламата ви. Разбира се има още много фактори които влияят и няма как да ги опишем в една статия. Хубаво е ,че и Facebook и Google  предлагат и двете опции – CPC и CPM.  Истината е, че е най-добре да се доверите на маркетингова агенция, която има сериозен опит в работата с различните рекламни мрежи като Facebook ad network, Google Adwords  и много други на местно и международно ниво.
И накрая – Google или Facebook реклама?
Истината е, че това решение зависи от много фактори: продукт, бюджет и много др. Препоръчваме ви да се свържете с маркетингова агенция с опит и да обсъдите най-добрия вариант за вас.
Свържете се с екипа ни и ние ще предложим най-правилната стратегия за това как да инвестирате  най-ефективно вашия рекламен бюджет.

Сподели ако ти беше полезно!