Сподели ако ти беше полезно!

Създаването, поддрържането и развиването на Facebook рекламни аудитории е важна част от успеха на вашите рекламни кампании в рекламната мрежа на Facebook и Instagram.

Целта на това видео и тази статия е да ви покажем как да създавате вашите фейсбук аудитории, за да може да ги използвате във вашите реклални кампании във фейсбук и инстраграм.

Във това видео ще ви покажа как да създадете както Facebook къстъм аудитории, така и Facebook Lookalike аудитории.

Първо преди да продължим нека ви обясня какво преставляват Facebook къстъм аудитории, така и Facebook Lookalike аудиториите.

Къстъм аудитории (custom audiences) – представляват аудитории създадени от вас за конкретен профил потребители, които са посетили вашият уеб сайт. В тези аудитории може да включите както всички хора, които са посетили сайтът ви, така и хора, които са посетили специфична страница на сайтът ви.

Lookalike Аудиториите – са създадени аудитории на базата на Facebook къстъм аудиториите. Тоест Facebook ви позволява на базата на една ваша къстъм аудитория да я увеличите до 10 пъти и по този начин да имате списък от хора, които отговорят вашищият профил потребители, но не са чували за сайтът ви. Това, което бих ви посъветвал да вземете под внимание, когато използвате къстъм аудитории е че все пак тези хора са студена поблика, тоест не ви познават и да им продадете на тях ще ви е малко по- трудно.

Ок, след като стана ясно какво предвтавляват двата вида Facebook аудитории нека ви представя и стъпките, които да следвате, за да ги създадете:

Къстъм аудитории

 1. От падащото меню във Ads Manager (Facebook Business Manager) избирате Audiences
 2. След това от синият бутон Create Audience избирате Custom Audience
 3. На попъп прозореца, който излиза има няколко опции, включително и да ъплоуднете файл със вашият имейл бюлетин, но най-използваната опция е втората Website Traffic (изберете нея). Имайте предвид, че за да използвате тази опция трябва да имате инсталиран фейбук пиксел, за който обяснявам във друго видео.
 4. След това избирате критериите, по които да ги селектирате дали всички посетители, или посетители, които са посетили определена страница от сайта. Дори платформата е толкова гъвкава че може да го направите така, че групата да е от посетители, които са посетили една страница, но не са посетили друга.
 5. За продължителността ви препоръчвам да изберете максималният срок от 180 дни (и все пак зависи от бизнеса ви), защото ако сте с по-ниско посещаван сайт 1000 човека трудно ще ги събирате за един месец.
 6. След като изберете методологията, според която ще се събират потребителите в групата и давате име и я сейвате.
 7. Веднъж след като тази аудитория достигне 1000 човека ще може да я използвате във вашите Facebook и Instagram рекламни кампании.

Lookalike Аудиториите

 1. От падащото меню във Ads Manager (Facebook Business Manager) избирате Audiences
 2. След това от синият бутон Create Audience избирате Lookalike Audience
 3. След това в попъп прозореца на Source избирате някоя от вече създадените от вас къстъм аудитории, или пък вашата фейсбук страница.
 4. От Location избирате територията на която искате да ограничите аудиторията (тъй като сами се досещате, че примерно ако не продавате в Гърция не ви трябват потребители от там).
 5. След това избирате процента на увеличение. Аз ви препоръчвам да не е повече от 3 ако искате да имате стравнително близки по показатели потенциални куповачи в тази аудитория.

Това е.

Не забравяйте че тези аудитории може да ги ползвате както за маркетинг във Facebook, така и за маркетинг в Instagram.

Разбирате, че няма как да съберем всичко в едно видео, но пък за това ви насърчавам да експериментирате. Разбира се ако имате нужда от професионална помощт винаги може да се свържете с нас.

Надявам се, че статията и видеото ви бяха полезни. Ако мислите, че ще бъдат полезни на някой друг, или пък просто защото искате да ни подкрепите може да ги споделите във Facebook или Google + и не забравяте да се абонирате за нас, за да получавате всяко ново видео в деня, който го публикуваме.

Забравих да ви кажа, че вички видеа по темата създаване на Facebook Реклама може да намерите тук.

Това беше по темата за Facebook Аудиториите.

Поздрави,

Иван

Сподели ако ти беше полезно!

Последни епизоди
Създаване на Facebook реклама за трафик
20 процента текст в банер или снимка - Facebook overlay tool
Създаване на Facebook реклама за продажба на продукт или услуга
Facebook Pixel - инсталация на фейсбук пиксел и къстъм ивенти
Създаване на Фейсбук Аудитории - Facebook audiences
Създаване на профил в Facebook ads Manager
Създаване на Facebook реклама - (video 1)
Свързване на Facebook и Instagram бизнес страници | ВИДЕО
Instagram функции, които не са за пропускане