Размери на Facebook и Instagram банери, корица, видео, събитие, група и други

При графичното оформление на една Facebook страница или Instagram профил, една от най- ценните информации е за размерите на Facebook банери за нюз фиид, банери за дясна колона, корица за страница, профилна снимка, визия за събитие и други.

В тази статия ще ви насоча за всички неободими размери на рекламни визии, банери и видеа, които са ви необходими за Facebook и Instagram.

ЕДИН СЪВЕТ: Препоръчвам ви (или поне ние така правим) при дизайн на банери да си направите шаблони с отделните размери и когато ви се наложи да правите банер за вас или ваш клиент, просто да си ползвате шаблона, за да не се чудите за размера всеки път 😉

Нека започваме 🙂

Размери на Facebook банери, корици, събития, групи и др

Facebook страница – размери на визии и банери

Най ползваните размери за бизнес цели са тези за Facebook  кориците, постовете за фейсбук страницата, както и тези за Facebook банери.

Препоръчвам ви да правите визиите и банерите в правилни размери. Друг вариан е в същата пропорция но с по-големи размери, за по-добра резолюция.

Ето и най-популярните размери:

 • Профилна снимка: 180 x 180 пиксела. При качване се показва 160 x 160 пиксела. Най-добри резултати ще получите при дизайн в по-голяма резолюция (360 × 360, 720 × 720 или 960 × 960).
 • Размерът на корица за Facebook страница: 828 x 315 px (851x315px за личните профили) На визията по-горе сме показали къде е хубаво да поставяте основните елементи, за да се показват на мобилната версия.
 • Визия на екстрактнат споделен линк: 1,200 x 628 pixels (пропорция: 1.91:1)
  Това е визията, която се екстрактва от вашата уеб страница, когато споделите публикация от нея. Определено ви препоръчват да го имате предвид, когато правите вашите блог постове и да съобразите резмера на визиите за перфектнен резултат. Този формат визия може да се ползва  и за рекламен банер.
 • Визия на Facebook пост: до 470 x 470 px. При Instagram размера е 1080 на 1080 и определено ви съветвам ако ще публикувате визията на двете места, да я направите в размер за Instagram и ще ви свърши работа.
 • Рекламени Facebook банери (единична снимка): 1,200 x 628 pixels (пропорция: 1.91:1)
 • Банер за дясен сайдбар: 254 х 133 px – Facebook автоматично го оразмерява от този за единична снимка.

Текст: Отрязъка при фейсбук пост, който се показва преди да натиснеш прочети повече е 500 знака, при мобилни телефони 110 знака, а при дясна колона е 90 знака.

Facebook рекламни формати

Facebook и Instagram – размери на  рекламни визии и банери

Важно пояснение за дизайн на банерите за Facebook и Instagram, е че реално те се обслужват от рекламаната платформа на Facebook и размерите и изискванията са еднакви.

В практиката в зависимост от спецификата на бизнеса и бранда, може да предпочетете да правите един тип Facebook банери и други за Instagram. За пример имаме клиенти, които имат различни Guidelines за различните социални мрежи.

ЕДИН СЪВЕТ: Преди да дизайнвате вашият пръв Facebook рекламен банер ви съветвам да гледате нашето видео за Facebook Overlay Tool където подробно обясняваме за изискването за до 20 % текст във снимката за да не ви спрат рекламата във Facebook.

Най-популярни размери Facebook банери:

 • Рекламен банер (единична снимка): 1,200 x 628 pixels (пропорция: 1.91:1) – може да го ползвате като размер както за Facebook, така и за инстаграм.
 • Банер за дясен сайдбар: 254 х 133 px – Facebook автоматично го оразмерява от този за единична снимка. Ако направите този размер банер ще може да го ползвате само за Facebook.
 • Визия за спонсориран пост  470 x 470 px. – Но зз бих ви препоръчал да ги дизайнвате 1080 x 1080 px, за да става и за Instagram.

Каросел реклами и постове

 • Размер на визията: 600 x 600 px
  Image ratio: 1:1
 • Десктоп версия се показва: 300 x 300 px
 • Мобилна верия се показва: 460 x 460 px
 • Дясна колона се показва: 125 x 125 px

Аз бих ви препоръчал да ги дизайнвате 1080 x 1080 px, за да става и за Instagram.

Текст: Отново откъса при фейсбук пост, който се показва преди да натиснеш прочети повече е 500 знака. При мобилни телефони е 110 знака, а при дясна колона е 90 знака.

Създаване на Facebook банери цени

Размер на визията за Facebook група

По някаква причина размера на визията за фехсбук групите е различна от тази за профилите и за кориците на фейсбук страниците!

Снимката във Facebook групата е с размери 820 х 462 пиксела.
Видимият размер на десктоп и лаптоп е 820 x 250 пиксела.
Размерът на груповите снимки е 820 на 462 пиксела (напълно видим на мобилния телефон).
При десктоп отрязъка е: 820 x 250 px (като се отрязва от горната и долната част от основният рамер). Така че го имайте предвид при дизайн на визиите.

Размери на визии за Facebook Събития

Правилният размер на снимката на събитие във Facebook е 1920 x 1080 пиксела, съотношение 16: 9. По-широките изображения ще бъдат изрязани. По-високите изображения ще бъдат изрязани отгоре и отдолу.

 • Размер на визията, който се показва  във News Feed: 470 x 174 px
 • При мобилни телефони: 560 x 208 px
 • И в дясната колона: 254 х 133 px

Текст: Отново откъса при фейсбук пост, който се показва преди да натиснеш прочети повече е 500 знака, при мобилни телефони 110 знака, а при дясна колона е 90 знака.

ПОСЛЕДЕН СЪВЕТ: Помнете: сигнал за добра поддръжка на Facebook страница е добрият дизайн на визиите, качественият текст и редовно публикуване. Визиите и текста трябва да отразяват идентичността на вашият бранд. Това е част от вашата цялостна стратегия за маркетинг чрез съдържание, която препоръчвам за всеки бизнес.

Надявам се, че статията ви беше полезна. Ако е така може да я споделите, за да достигне то повече хора.

 

ЦЕНА НА ДИЗАЙН НА FACEBOOK БАНЕРИ  ОТ BEMEDIO

Ако имате нужда от професионална изработна на банери за Facebook и Instagram, или друго графично оформление може да се обърнете към екипа ни.

Обикновенно цената за дизайн на един банер или рекламна визия при нас варира от 20 лв до 50 лв без ДДС, в зависимост от броя на елементите и сложността на дизайна.

Създаване на Facebook банери цени
shares