Сподели ако ти беше полезно!

imagesFacebook Маркетинга е неизменна част от дигиталните канали на почти всяка фирма, както в световен мащаб, така и в България. Разходите на компаниите и на малките фирми за Social Media Маркетинг постоянно се покачват. Тази тенденция скоро няма да се промени и причината е съвсем проста – Фейсбук Маркетинга носи голяма възвръщаемост за бизнеса. Facebook (включително и Instagram) без да е изненада за никого съставят около 65,5% от разходите за реклама в социалните медии за 2015 година. От началото на тази година наблюдаваме повишен интерес от страна на наши клиенти за развитие на Instagram профилите им и резултатите, които постигаме се конкурират с тези от Facebook маркетинга.

Facebook Маркетинга основно се състои от Поддръжка на Facebook страница за бизнес и Facebook Рекламиране. Най – оптималната формула за успех е и двете задачи да се управляват и създават от един екип, за да може да се допълват и работят заедно за постигане на поставените цели. Много е важно да се отбележи, че Facebook Маркетинга никога не носи моментален успех. За да може да има добра възвръщаемост на разходите и да се постигнат поставените целите трябва да се положат много усилия, както в планиране, така и в следене на новостите и добрите практики в Фейсбук рекламирането. Вникването в нуждите и очакванията на все по – взискателните фенове не е лесна задача и е нужен опит и внимателно планиране и висококачествено изработване на всеки пост или реклама на Фейсбук страницата ви.  Ние от Be Medio разполагаме с над 5 годишен опит в Facebook Маркетинга и десетки успешни Фейсбук кампании за фирми в различни сектори на българският бизнес.

Съветите за успешен Facebook Маркетинг, който сме подготвили за вас в тази статия са много малка част от усилията, които полагаме за Фейсбук рекламите на нашите клиенти.

Добри практики в Facebook Рекламата

 

 • Внимателно проследяване на Facebook рекламните резултати

 

От изключително голямо значение за успеха в Facebook рекламирането е внимателното проследяване на постигнатите резултати. В нашият богат опит с Facebook рекламиране и Facebook поддръжка на страници сме били свидетели как съвсем малки промени в текста или самото изображение на рекламата или поста се постигат много различни резултати. За съжаление не винаги са по – добри резултати. Facebook маркетинга ви дава много големи възможности да таргетирате аудиторията, но за да знаете как да го използвате трябва да сте наясно коя е вашата целева група от хора. Единствено чрез внимателното проследяване на резултатите от Facebook Маркетинг усилията ви може да разберете, кои аудитории, устройства, часове и локации носят успеха, за който се борите. Някои от най-големите победи се намират в секцията с резултатите и само я посещавате редовно ще ги видите. Един от най-важните части на отчитане е секцията “Breakdown”. Много малка част от въпросите на които може да си отговорите чрез секцията “Breakdown” са:

 • Рекламите за мобилни телефони носят ли ви успех?
 • Коя възрастова група има най – добра “Цена за придобиване”?
 • Кои са локациите, които носят най – много приходи?
 • Кой пол е по – вероятно да си купи от вас?

 

 • Атрибуционни модели в Facebook рекламирането

 

Атрибуционни модели в Facebook рекламирането са от голямо значение за по – доброто разбиране на реализациите и кое има смисъл за изпълнение на вашите цели. Това са “правила” за това как се брои всяка реализация, по отношение на времето след взаимодействие с вашата Fаcebook реклама  и начина на взаимодействието. Атрибуционни модели в Facebook рекламирането са важни, за да имате ясна представа за стойността на реализациите си и как те се сравняват с другите мрежи в които рекламирате.

 

 • Facebook Lead Ads

 

Един от най-новите типове рекламни кампании, добавени от Facebook са Lead Ads. Този тип кампании позволява на рекламодателите да събират данни директно чрез Facebook форма – без да напускат Facebook. Според Facebook по – голямата част от възползвалите се рекламодатели са намалили разходите си за събиране на имейл адреси на аудорията ви или други данни с до 4 пъти.

 

 • “Lookalike” аудотории в Facebook рекламите

 

Ние от Be Medio твърдим, че “Lookalike” аудоториите в Facebook рекламите може да бъдат един от най – ефективните методи за насочване на Facebook рекламата ви и разширяването на обсега и. “Lookalike” аудиториите са критерия за таргетиране, където Facebook намира аудотория подобна на текущите ви клиенти или фенове. Тази аудитория може да се основава на имейл списък, който предоставяте, сегменти от вашия Facebook Pixel или каквито и да било цели за реализация, които сте задали. Facebook съвпада тези потребители с Facebook профили, като установява сходство в демографията, интереси, поведение и др. И накрая, Facebook използва тези намерени профили, за да генерира списък с потребители, който можете таргетирате в новата си Facebook рекламна кампания.

 • Използване на Remarketing в Facebook рекламите

Всички по – запознати онлайн маркетинг специалисти знаят колко е голямо значението на Ремаркетинга за успеха в дигиталната реклама. Facebook маркетинга не прави изключение и използването на Ремаркетинг има потенциала много да повиши броя на реализациите от Facebook реклама ви. Ние от Be Medio винаги използваме Facebook Ремаркетинг за нашите клиенти и резултатите никога не са ни разочаровали. При използването на Facebook Ремаркетинг се уверете, че използвате възможностите на Facebook таргетиране на аудиторията, които са ви предоставени. Опциите, от които имате възможност да се възползвате са да се включват / изключват определени страници и домейни, както и да изберете подходящ брой дни.

Facebook вече предлага и опцията за динамичен ремаркетинг, от която ние винаги се възползваме за нашите клиенти, когато е приложимо разбира се. Facebook динамичният ремаркетинг позволява на рекламодателите да показват конкретни продукти на потребителите, които по – рано са гледани или са ги добавяли към тяхната количка. Рекламното послание на вашите реклами ще се променя динамично въз основа на какви продукти аудиторията е посещавала.

Малка част от плюсовете на динамичният ремаркетинг в Фейсбук са:

 • Мащаб на динамичният ремаркетинг в Facebook: Рекламиране на всичките продукти с творчество без да се налага да конфигурирате всяка отделна реклама.
 • Facebook динамичният ремаркетинг е винаги включен: Създаване на кампаниите веднъж и непрекъснато достигате хората с правилния продукт в точното време.
 • Facebook динамичният ремаркетинг е за всички устройства: Достигане на хора с реклами на всяко устройство, което те използват, независимо от първоначалното с което са проявили интерес към вашият бизнес.
 • Показване само на продукти от които се интересуват: Facebook динамичният ремаркетинг позволява да се рекламират само продукти от които хората се интересуват и по този начин възможността от покупка.

 

 • Най – добрата практика за Facebook реклама

 

Най – добрата практика за Facebook реклама сме я запазили за последно, за да може преди нея да се запознаете с останалите и да прецените дали всички написано от нас ви е било известно до момента. Ако не е било, значи сте изпуснали част от огромният потенциал, който Facebook рекламата и Facebook маркетинга като цяло за целите на вашият бизнес. Facebook маркетинга не е лесен и ако не се спазват добрите практики, ако не се следят резултатите ежедневно и ако не се вникне в очакванията на вашата аудитория резултатите няма да бъдат задоволяващи.

Най – добрата практика е да не оставяте Facebook маркетинга на случайността, а да се работите заедно с Social Media маркетинг специалисти, които да увеличат продажбите и оптимизират разходите ви за реклама в Facebook. Ние от Be Medio предлагаме за нашите клиенти поддръжка на Facebook страница и Facebook рекламиране, които гарантират отлични резултати.  

 Още по темата:
Facebook рекламни кампании –  практики
И това би ви интересувало:
Създаване на фейсбук бизнес страница

Сподели ако ти беше полезно!