Сподели ако ти беше полезно!

images

Какво е Instagram и какви са ползите от него за бизнеса?

Инстаграм излезе на сцената през 2010 година и за по – малко от една година на всички беше ясно, че няма как да бъде подминаван с лека ръка от бизнеса. В момента Instagram е втората най – голяма социална мрежа в света по брой активни потребители – над 400 милиона.

Instagram като социална мрежа

Какво е Instagram

Instagram е леснo за използване мобилно приложение, което ви позволява да споделяте и редактирате снимки и видеоклипове на вашият профил. След това имате възможност да споделите творенията си в Instagram или други социални мрежи, като Facebook, Twitter, и Foursquare.  

Как работи Instagram?

Споделяне на снимки в Instagram

Можете да правите снимки в рамките на приложението или да използвате снимки, които вече съществуват в галерията ви. Снимките могат да бъдат моментално споделяни, не само в Instagram профила ви, но също така и Facebook, Twitter, Flickr, Posterous и Tumblr. Можете също така да свържете Инстаграм с вашият foursquare профил и да прибавите на вашите снимки и местоположението ви в момента на заснемането им. По подразбиране, снимките са публични в рамките на Instagram мрежата. Ако желаете хората да трябва да поискат разрешение, преди да ви следват и да ги виждат, имате възможност да направите профила си или само някои снимки частни.

Фото манипулации в Instagram

Едно от най – хубавите неща на Instagram е фактът, че имате на разположение над 11 различни филтъра, които имате възможност да прилагате върху вашите снимки с лекота и да ги направите още по – вълнуващи. Дори и скучни снимки може да изглеждат невероятно с някои от тези филтри, които Instagram ви предоставя. Филтрите в Инстаграм варират от ретро до футуристичен.

Социалната мрежа Instagram

Instagram, като всяка друга социална мрежа, е базиран около приятели и последователи. В горната част на вашият профил (или на някого друг) ще видите потребителското име, профилната снимка, колко снимки са качени и колко последователи има на сметката си. Когато следвате някого, неговите снимки се показват в потока ви. Снимките могат да бъдат харесвани и да комнетирате под тях.

Намиране на хора, които да следвате в Instagram

Instagram позволява да видите кои от вашите Twitter и Facebook приятели го използват и лесно да започнете да ги следвате.

Защо да инвестирате в Instagram Маркетинг?

Ние от Be Medio имаме над 3 години опит с Instagram маркетинг за български брандове от различни бизнес сектори. Нашите наблюдения от Instagram маркетинга показват, че брандовете извличат различни ползи и предимства от социалната мрежа, като:

 • Марките в Instagram получават над 4% ангажираност от страна на своята аудитория. Другите социални мрежи, като Facebook и Twitter имат по-малко от 0,1%. (Източник: Forrester)
 • 70% от потребителите на Instagram разглеждат профилите на любимите си марки за информация относно продукти, промоции и предстоящи събития (източник: Iconosquare)
 • 62% от потребителите следват поне 1 бранд в Instagram (източник: Iconosquare)
 • Само 36% от търговците използват Instagram, в сравнение с 93% на търговците, които използват Facebook (източник: Selfstartr)

Доказано, е че социалните мрежи влиаят върху решенията за покупка на голяма част от потребителите. Ако успеете да намерите правилната комбинация от съдържание, вашата аудитория ще бъде ангажирана и ще купуват от вас – без необходимост от големи инвестиции за реклама в Instagram.

Instagram маркетинг

Както във всяка друга социална мрежа, така и в Instagram няма магическа формула за моментален успех. Instagram маркетинга е дългосрочна инвестиция за вас и вашият бизнес и като такава трябва да бъдат положени усилия, за да постигнете успех.

Ние от Be Medio маркетинг екипа винаги следваме 4 прости стъпки, които носят успех на нашите клиенти, когато управляваме техните Instagram профили:

 • Ясна стратегия и поставяне на цели за Instagram маркетинга
 • Честота на публикуване в Instagram
 • Опознаване на аудиторията
 • Визуална стратегия за Instagram

Ясна стратегия и поставяне на цели за Instagram маркетинга

Поставянето на цели за Instagram маркетинга улеснява определянето на ясна стратегия. Стратегията за вашият Instagram маркетинг ще ви помогне за определянето на съдържанието, което да публикувате.
Както сами може да видите, Instagram маркетинга е комплексен процес, който изисква много време и усилия, а не само публикуване на съдържание. Малка част от основните Instagram маркетинг цели, които съветваме нашите клиенти да поставят и следват са:

 • Представяне на нови продукти или услуги в Instagram профила
 • Увеличаване на “Brand awareness”
 • Идентифициране на потенциалните клиенти и рекламиране
 • Увеличаване на лоялността към бранда
 • Споделяне на новини относно бранда и компанията ви

   

Честота и време на публикуване в Instagram

Може много да се каже и изпише за честотата на публикуване в Instagram и социалните мрежи като цяло. Правилната честота за публикуване може да увеличи лоялността на аудиторията ви, както и да я ангажирате с нови промоции или интересни събития, които предстоят. Изследване на Metrics union показва, че по – голямата част от американските брандове публикуват в Instagram профилите си дневно. В действителност средната стойност е около 1.5 публикации на ден. Друго проучване на същата агенция показва, че по – честото публикуване от страна на фирмите не води до по – ниски резултати в ангажираността на аудиторията, а напротив – води до по – голяма вероятност да бъдете забелязани. Както вече споделихме по – горе – няма магическа формула, която да работи за всички. Ние от Be Medio публикуваме в Instagram профилите на нашите клиенти минимум по веднъж на ден. Ако има интересни събития, промоции или нови продукти, честота се увеличава.

Времето на публикуване в Instagram е много важен елемент за успешният Instagram маркетинг. Както във всички други социални мрежи, така и в Instagram от времето зависи дали ще бъдете забелязани от вашата аудитория.

Опознаване на нуждите на аудиторията

Опознаването на нуждите и очакванията на аудиторията ви е от основно значение за успеха на Instagram маркетинга и за определянето на визуалната ви стратегия. В зависимост от спецификата на бизнеса ви трябва да определите от какво се интересуват последователите ви в Instagram, в кой часови интервал (или в кои часове) са най – активни в социалните мрежи, както и тяхната демография. Кои от вашите преки конкуренти следват в социалните мрежи и съответно какви са техните стратегии за привличане и увеличаване на аудиторията. През годините сме достигнали до заключението, че анализа на резултатите ви е най – добрият начин за опознаване на нуждите на последователите ви в Instagram и кой подход е най – подходящ за тях. Експериментирането с времето на публикуване, със съдържанието, което споделяте, както и рекламните текстове, дава много добри насоки за оптимизирането на Instagram Маркетинга ви.  

Визуална стратегия в Instagram маркетинга

Съдържанието е сърцето на Instagram. 95 милиона снимки и видеоклипове, споделени дневно в платформата са причината повече от 300 милиона души да отварят приложението всеки ден. Съдържанието, което публикувате трябва да бъде основният ви фокус във визуалната ви стратегията.

Какво съдържание трябва да споделяте на вашата аудитория в Instagram?

Първата стъпка е да се създаде основна визия за публикациите ви в Instagram. Някои марки се фокусират върху продуктите, които продават и това е много добра стратегия за Instagram. Брандове като Nike, например използват продуктите си за основа на Instagram постовете си.

Други марки, като WeWork, поставя по-голям акцент върху нейната общност и култура в профилите си.

Ние от Be Medio първо се стремим да опознаем бизнес сектора на нашите клиенти и след това тяхната основна аудитория. В повечето случаи комбинацията от продукти, общност и фирмена култура работи най – добре за Instagram маркетинга.

Instagram маркетинг решения от Be Medio

Instagram маркетинга е възможност за вашият бизнес, която не трябва да изпускате или пропилявате в следствие на лошо изпълнение. Ние от Be Medio ще ви помогнем да достигнете до целевата си аудитория в Инстаграм чрез анализиране, планиране на всяка следваща стъпка и отлично визуално изпълнение на идеите.

Не оставяйте Instagram маркетинга си на случайността, а се свържете с нас и работете за постигане на целите си заедно с екип от маркетинг специалисти в областта на социалните медии и реклама.    

И още за Instagram:

Създаване на Instagram   бизнес страница
Поддръжка на Instagram страница 

 

Сподели ако ти беше полезно!