Twitter за Маркетингови цели:

twitter_%d0%b7%d0%b0_%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3При разработването на стратегията ви за дигитален маркетинг имате възможност да избирате от голям брой социални мрежи, в които да рекламирате. Въпреки големият брой на социални мрежи в момента има една основна група от платформи, които са от ключово значение, за вашият успех онлайн. Най – правилната стратегия е да публикувате и рекламирате там, където са вашите потребители. Twitter в момента има над 310 милиона активни потребителя месечно и несъмнено е една от социалните мрежи, която трябва да използвате активно за маркетинг цели независимо дали таргет аудиторията ви е само в България.

Защо да ползвате Twitter за маркетинг цели?

Twitter е една от любимите социални мрежи на много потребители, защото в нея намират и проследяват последните новини, общуват с хора и марки и се забавляват разбира се. Както повечето социални мрежи, така и Twitter дава възможност на потребителите си сами да избират, кого да следват и по този начин се превръща в перфектната комбинация от професионално, образователна и развлекателна насочена социална мрежа.

Ако все още смятате, че Twitter не е социалната мрежа за вашият бизнес сме ви приготвили малко статистически данни, които да ви убедят в обратното:

 • От 310-те милиона активни потребителя на Twitter, 83% използват предимно мобилното приложение на компанията
 • Всяка секунда се изпращат 6000 Tweet-а
 • В Twitter има над 130 000 активни рекламодателя
 • Потребителите на Twitter са до три пъти по – склонни да следват марки в социалната мрежа в сравнение с Facebook потребителите.
 • Twitter е социалната мрежа за взаимодействие с марки: 42 процента от потребителите се запознават с нови продукти и/или услуги чрез Twitter, а 41 процента от потребителите предоставят мнения за продукти и/или услуги, които са ползвали на аудиторията си в Twitter.

Сега, след като вече сте се запознали със статистиката на социалната мрежа е време да обсъдим и стратегията ви в социалната мрежа.

Twitter Маркетинг съвети от екипът на BeMedio

Поставяне на цели

Както във всяко друго маркетинг начинание, така и за Twitter маркетинга е нужна сериозна подготовка и предварително обмислена стратегия с ясни цели, за да постигнете желаните резултати.

 • Какво се надявате да постигнете с всяка публикация в Twitter?
 • Коя е вашата целева аудитория?
 • Как си представяте успеха за вашата марка в Twitter?

Това са само малка част от въпросите, които трябва обмислите преди да се потопите в Twitter общността.

Ние от BeMedio винаги се стремим да си поставяме S.M.A.R.T цели, когато управляваме кампании в социалните мрежи на нашите клиенти. S.M.A.R.T подхода представлява: специфични, измерими, постижими, обвързани с целта и обвързани с времето цели. Ако все още не ги използвате в маркетинг стратегиите си горещо ви препоръчваме да започнете. За по – голяма яснота ви даваме и няколко примера за Twitter S.M.A.R.T цели:

 • Специфична: “Ще създадем кампания от HASHTAG конкурси в Twitter, за да се увеличи популярността на марката.”
 • Измерима: “Целта ми е да се увеличавам последователите с по 100 на седмица и да отговоряме на всички запитвания в Twitter в рамките на 24 часа.”
 • Постижима: “Ще публикуваме средно по 10 Twitt-a на ден”
 • Обвързана с целта: “Ще използваме Twitter, за да позиционираме марката в съзнанието на потребителите според маркетинг плана на компанията“.
 • Обвързана с време: “Целта ни е да увеличаваме Twitter последователи с по 35 на седмица за следващото тримесечие.”

След поставянето на Twitter целите, вече имате възможност да съсредоточите маркетинг усилията си в постигането им.

Измерване на резултатите в Twitter

Чрез измерване на резултатите в Twitter маркетинга имате възможност да прецените успеха си, да разберете с какъв вид съдържание вашата аудитория взаимодейства най – добре и по какъв начин да използвате бюджета си за максимални резултати. Twitter предлага на маркетолозите статистически данни за маркетинг усилията им наречен Twitter Analytics. Twitter Analytics ви предоставя възможност да разберете по – какъв начин споделеното от вас съдържание в социалната мрежа ви помага да развивате бизнеса си. С Twitter Analytics имате възможност да проследите резултатите на вашите Tweet-ове, тяхната ефективност, най – активните ви проследователи, както и статистически данни за всеки отделен Tweet. Също така имате възможност да следите активността на последователите ви с течение на времето, промяната в техните интереси, демографията им, както и още много полезни статистики. Ако провеждате рекламни кампании в Twitter вашите данни също ще бъдат визуализирани в Twitter Analytics.

Най – доброто време за споделяне в Twitter

Работейки усърдно върху съдържанието си за споделяне в Twitter се надявате да взаимодействате с последователите си. Ако публикувате във време, когато вашите фенове не са в Twitter е много вероятно да не постигнете тази цел. Основният ни фокус в BeMedio е качеството на споделенето съдържание в социалните мрежи, а не количеството, но времето за публикуване също е от основно значение за нас.

Средната продължителност на “живота” на един Twееt е около 24 минути, което в сравнение с другите социални мрежи, като Facebook и Instagram е доста малко. Поради тази причина трябва да сте много прецизни в проследяването на активните часове на вашите последователи в Twitter. Най – добрият начин за определяне на часовете за публикуване е да експериментирате и да проследявате резултатите си. Добра отправна точка е да проверите преките ви конкуренти в социалната мрежа, кога взаимодействат с аудиторията си и какви са им резултатите по часове. Изследвания на различни реномирани издания показват доста различни резултати в тази област и поради тази причина е най – добре да се доверите на своите преки наблюдения.  

Използвайте hastags в Twitter

Една от основните цели на Twitter маркетинга ви е публикациите ви да бъдат видяни от максимално на брой потребители. Hashtag-овете правят изпълнението на тази цел възможна. Hashtag-овете работят като система за класификация на съдържанието, позволяваща вашите Tweet-ове да бъдат групирани с други сходни Twitter публикации. Това означава, че не само хората, които търсят за някой конкретен hashtag ще намерят вашето съдържание лесно, но ще имате възможност да намерите влиятелни потребители в социалната мрежа без много усилия.

Ние от BeMedio ви съветваме да следвате следните добри практики при използването на hashtags в Twitter:

Добри практики:

 • Бъдете максимално кратки с текста на hashtag-овете.
 • Използвайте консистентни hashtags в социалните мрежи, които ползвате
 • Използвайте подходящи за аудиторията ви, без брандинг hashtags.

Включeте мултимедия в Twitter маркетинг усилията си

Ако никога не сте включвали мултимедия във вашите Tweet-ове сте пропуснали огромни възможности за Twitter маркетинг успех. Мултимедията ще изведе вашите Tweet-ове към следващото ниво, като ги направи по – ангажиращи за вашата аудитория.

Видовете мултимедия, които може да включите в Twitter публикациите са:

 • GIF файлове – Потребителите на социалната мрежа са споделили над 100 милиона GIF файла в Twitter миналата година. Този вид файлове са една чудесна възможност да добавите подходяща за вашата марка забава във Tweet-ове ви, която да се споделя.
 • Видео – Видеото е във вихъра си в социалните мрежи през тази година, и Twitter не прави изключение. Всички направени през тази година изследвания, както и нашите наблюдения в BeMedio сочат, че чрез видеоклипове е много лесно да заинтригувате целевата си аудитория. Цената за изработка на качествен видеоклип вече не е толкова висока, както преди години, така че ви съветваме да инвестирате в тази област.
 • Снимки – За никого не е тайна, че използването на снимки в публикациите ви помога за по – високата ангажираност с вашата аудитория. Вече има много социални мрежи, които са фокусирани главно върху снимки и видео и това е една от причините да се поставят на заден план в Twitter маркетинга. Използвайте снимки активно във вашите Twееt-ове, за да бъдете забелязани в Twitter.
 • Анкети – Twitter Анкети ви предлагат директен начин за взаимодействие с вашите последователи и да разберете какво мислят за марката и облсужването ви. Използвайте Twitter анкетите за обратна връзка за качеството на обслужването на клиентите ви и за бързи мнения за вашите продукти или услуги.

Twitter Маркетинг решения от BeMedio

Twitter маркетинга често остава на заден план в усилията на фирмите в социалните медии. Това е грешка, която вие не бива да допускате защото дори да не е най – популярната социална мрежа в България, Twitter маркетинга носи голяма възвръщаемост на инвестицията. Както във всяка друга социална мрежа, така и в Twitter всичко трябва да изготвено професионално и с достатъчно творческо мислене, за да бъдете успешни. Ние от BeMedio сме агенция за дигитален маркетинг с над 5 години опит в социалните мрежи, която се грижи за цялостното присъствие на нашите клиенти онлайн. През тези години сме натрупали много опит, който успешно прилагаме в нашата работа, за да постигаме целите на нашите клиенти в социалните мрежи.

shares